پنجشنبه، خرداد ۰۴، ۱۳۹۶

روحانی چشم انداز برجام بعد از نمایش انتخابات

روحانی در جریان تبلیغات انتخاباتی بارها می‌گفت ما نه تنها برجام را پیش می‌بریم، بلکه تحریمهای غیرهسته‌یی را هم بر می‌داریم. برخی از طرف حسابهای خارجی رژیم هم منتظر نتیجه انتخابات بودند و می‌خواستند ببینند دوباره روحانی انتخاب می‌شود یانه. برخی هم هر گونه سرمایه‌گذاری در ایران را مشروط به مشخص شدن نتیجه انتخابات کرده بودند
‌ آیا آنطور که روحانی در دور دوم ریاست جمهوری‌اش وعده داده تحریمهای غیراتمی هم برداشته خواهد شد؟
البته که ممکن است تحریمهای غیرهسته‌یی هم برداشته شود، اما الزامش خوردن جام‌زهرهای بیشتری توسط نظام ولایت است. جام‌زهر تروریسم و صدور ارتجاع و جنگ‌افروزی، جام‌زهر حقوق‌بشر و جام‌زهر برچیدن برنامه موشکی. اگر فی الواقع رژیم می‌تواند سریع اقدام کند، همه از آن استقبال می‌کنند. اما در حال حاضر علائمی در این مورد دیده نمی‌شود، بلکه علائم و نمونه‌ها در جهت عکس این مسأله وجود دارند.
سه مانع بر سر راه برداشتن این تحریمها قرار دارند:
اول مواضع شخص روحانی:
روحانی روز دوشنبه 1خرداد 96یعنی تنها سه روز بعد از نمایش انتخابات، آب پاکی روی دست همه طرف حسابهای خارجی ریخت: «مردم ایران برای تسلیحات خودشون برای نیازمندیهای خودشون نه از کسی خواهند پرسید نه از کسی اجازه خواهند گرفت. اگر موشکهای ما ساخته نشه یک عده‌یی هستند دچار اشتباه محاسبه می‌شوند... آمریکایی‌ها بدانند هر زمانی که از لحاظ فنی ما نیازبه تست موشک داشته باشیم تست خواهیم کرد منتظر آنها و اجازه آنها نخواهیم ماند» ‎.
این در پاسخ به وزیر خارجه آمریکا رکس تیلرسون بود که در ریاض گفت رژیم ایران باید آزمایشهای موشکی را متوقف کند.
این اظهارات به صراحت نقض قطعنامه 2231شورای امنیت است. البته از روحانی هم جز این انتظار نمی‌رفت چون به قول حسین دهقان وزیر دفاع وی، دوره روحانی شکوهمندترین دوره برای برنامه موشکی نظام بوده است.
روحانی در همین برنامه در مورد تروریسم و جنگ‌افروزی رژیم گفت: «حزب‌الله یک گروه قابل‌قبول و مورد اعتماد مردم لبنان است... حضور داره و مورد احترام همه مردم لبنانه، بنابراین با اتهام زدن کاری حل نمی‌شه،
آن که در این منطقه توانسته در برابر تروریسم بایسته، ملت عراق بوده ملت سوریه بوده، ملت لبنان بوده، و ملت ایران از طرق دیپلوماتیهایش از طریق مستشاران نظامی‌اش به این دو ملت بزرگ و سایر ملل کمک کرده... جز ملت عراق چه کسی باعث شدکه امروز داعش در دمشق نباشه، جز ملت سوریه ملتهایی منطقه در برابر تروریسم ایستادگی کردند و البته ایران در کنار آنها بوده و خواهد بود».
این اظهارات هم پاسخ به رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا در ریاض است که از رژیم خواستند دست از حمایت از تروریسم در سوریه و عراق و یمن بردارد و تأمین مالی حزب‌الله و سایر گروه‌های تروریستی را متوقف کند.
بنابراین روحانی به خوبی نشان می‌دهد که اهل دست برداشتن از پروژه موشکی و تروریسم رژیم ولایت نیست. اهل رفرم نیست. اهل تغییر رفتار هم نیست.
مانع دوم؛ نظام ولایت فقیه :
سپاه پاسداران ادامه بقای نظام ولایت فقیه را با سرکوب و صدور تروریسم و جنگ‌افروزی ممکن می‌کند.
این مجموعه از برنامه موشکی و تروریسم و جنگ‌افروزی دست بر نمی‌دارند زیرا که این سیاست‌ها از پایه‌های حفظ نظام ولایت هستند. به‌عنوان یک نمونه می‌توان به برنامه بمب اتمی رژیم اشاره کرد که چگونه واگذاری موقت آن تنشها و زلزله‌هایی را در رژیم ایجاد کرد که تکانها و پس لرزه‌های آن هنوز هم در رژیم قابل مهار نیست.
مانع سوم؛ مطالبات کشورهای غربی و منطقه
وزیر خارجه آمریکا در عربستان در کنفرانس مطبوعاتی با عادل جبیر در برابر دور دوم ریاست‌جمهوری روحانی شروطی که رژیم آخوندی باید رعایت کند را بیان کرد: «ما امیدواریم روحانی از این دوره برای شروع روند برچیدن شبکه تروریسم (رژیم) ایران استفاده کند؛ برچیدن تأمین مالی این شبکه تروریستی، برچیدن اداره، تدارکات و هر چیزی که آنها برای تأمین این نیروهای بی‌ثبات‌کننده در منطقه انجام می‌دهند. این چیزی است که ما امیدواریم او انجام دهد. ما همچنین امیدواریم که او پایانی بر آزمایش موشک بالیستیک (رژیم) ایران بگذارد. همچنین امیدواریم که او حق آزادی بیان و آزادی سازمان‌دادن را برقرار کند تا ایرانی‌ها بتوانند زندگی را که شایسته آن هستند، داشته باشند. این چیزیست که ما امیدواریم این انتخابات بیاورد. اگر روحانی خواهان تغییر روابط (رژیم) ایران با بقیه جهان است، این کارهایی است که می‌تواند انجام بدهد».
یعنی وزیر خارجه آمریکا به‌روشنی شرط خوردن زهر حقوق‌بشر، تروریسم و موشکی را در برابر رژیم گذاشته است.
همچنین عادل الجبیر نیز در همین کنفرانس همین خواسته‌ها را از رژیم به صراحت بیان کرد و گفت: «ما (رژیم) ایران را با اقداماتش قضاوت می‌کنیم، نه با حرف‌هایش. آنها می‌خواهند روابط بهتری با ما داشته باشند، اما بعد به سفارتهایمان حمله می‌کنند و دیپلوماتهایمان را ترور می‌کنند. آنها شبکه‌های تروریستی را در کشور ما و سایر کشورهای متحدما می‌کارند. آنها شبه‌نظامیان را که می‌خواهند کشورها را ناامن کنند، تأمین تسلیحاتی می‌کنند و در کشورهای عربی مثل عراق، سوریه، لبنان و یمن دخالت می‌کنند. آنها اصلی‌ترین گروه تروریستی، یعنی حزب‌الله را ایجاد کرده‌اند. آنها برای القاعده و بسیاری از رهبران آن که به‌مدت بیش از 15سال در ایران زندگی می‌کنند، تسهیلات و حمایت فراهم می‌کنند».
باتوجه به این‌که دست برداشتن از تروریسم و پروژه موشکی و تن‌دادن به حقوق‌بشر با موجودیت رژیم ولایت فقیه در تضاد است، لذا چشم‌انداز گشایشی وجود ندارد. رژیم بر سر همان دوراهی بن‌بستی است که خامنه‌ای پیش از این بیان کرده بود که یا باید کوتاه نیاید و بپذیرد با تحریمهای بیشتر و تهدیدهای جدی‌تر مواجه شود و یا در صورت تن‌دادن به برجام های دیگر، باید به قول خامنه‌ای تنزل بی‌پایان نظام ولایت‌فقیه را قبول کند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر