یک میلیون و ۸۰۰ هزار زن بی سواد در ایران وجود دارد اما بر اساس شواهد موجود آمار بی سوادی زنان گسترده تر از اینها است.
علی باقرزاده معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نهضت سواد آموزی در مصاحبه ای که در رسانه های حکومتی منتشر شد، گفت: در ایران حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بی سواد ۱۰ تا ۴۹ سال وجود دارد که قریب به یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر زنان هستند.
بنا بر گفتههای این مقام، تعداد بیسوادان جمعیت شهری و روستایی در ایران تقریباً مساوی است، اما نسبت زنان بیسواد روستایی خیلی بالاتر است. (خبرگزاری حکومتی ایلنا- ۱۱ فروردین ۹۷)
بیسوادی در برخی استانها به بالای ۳۰ درصد میرسد و بخش قابل توجهی از کودکان زیر ۱۷ سال که از تحصیل باز میمانند اغلب اولیا و به خصوص مادرشان کم سواد و بیسوادند و رابطه معناداری بین سطح سواد والدین و میزان بازماندگی از تحصیل وجود دارد.
آمار ترک تحصیل دختران در غرب خوزستان و شهرهای مرزی ایران و عراق در شرایط هشدار است.
سیستان و بلوچستان و بعد خوزستان در صدر آمار بیسوادی دختران قرار دارند و پس از آنها آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی است.
فقر خانواده و نداشتن تمکن مالی برای خرج تحصیل، مشارکت فرزندان در اقتصاد خانواده و کودکان کار، مشکلات فرهنگی، مهاجرتهای فصلی، نداشتن شناسنامه از دلایلی است که کودکان را از مدرسه رفتن باز میدارد و همه این دلایل وقتی به فرزندان دختر میرسد، سادهتر پذیرفته میشود. در برخی استانها ازدواجهای زودهنگام نیز مانع از ادامه تحصیل دانشآموزان دختر است
بسیاری از خانوادهها هم به نیروی فرزند دختر برای امور خانه یا مشارکت اقتصادی و درآمدزایی نیاز دارند.
«مختلط بودن کلاسهای دختران و پسران در مقطع دبیرستان» هم از علتهای ترک تحصیل دختران در برخی مناطق اعلام شده است.
بر اساس «اطلس وضع زنان کشور» که در سال ۱۳۹۴، معاونت امور زنان و خانواده منتشر شد، وضع بیسوادی در میان زنان و دختران ایران نگرانکننده و در ۴۰ شهر ایران بحرانی اعلام شده بود.
بر اساس اصل ۳۰ قانون اساسی، «دولت موظف است وسایل آموزش و پروش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر